Kerst

28 december 2025 - Tamale, Ghana

Tweede kerstdag hebben we kerst gevierd met de kinderen, hun families en de stakeholders van het project. En we kunnen terugkijken op een mooie ochtend met elkaar.

Er waren bijna 400 mensen uitgenodigd, dus het vroeg de nodige voorbereiding. Vooral omdat er ook gekookt moest worden voor iedereen. Een behoorlijke uitdaging die madam Rahma en madam Emelia op zich hebben genomen.
Eerste kerstdag zijn ze ‘s morgens begonnen met koken. Ze hebben de hele nacht doorgekookt om vervolgens tweede kerstdag ‘s morgens alles klaar te hebben en in te pakken. Het mooie is hier dat als buren zien dat er in grote hoeveelheden gekookt wordt, ze uit zichzelf komen helpen. Ook een aantal moeders kwam helpen. Alles was op tijd klaar en het eten smaakte goed. Er was Jollof Rice en plain Rice met stew gemaakt.

In de laatste weken voor de vakantie was er met de kinderen geoefend om het kerstverhaal te spelen. Zie ook het filmpje. Tijdens de viering zelf was het mooi om te zien dat veel familieleden naar voren kwamen om het te filmen. Dit laat zien dat ze trots zijn op hun kinderen.
Tijdens het programma heeft Radia ook een speech gehouden. Radia heeft cerebrale palsy en zit ondanks dat in het laatste jaar van de universiteit. Haar toespraak was een echt inspiratie voor de ouders. Ook hier kwam veel mensen dit filmen.
Een speciale gast was ook de Chief van Kanvilli. Hij kwam met zijn gevolg het programma bijwonen. Dat laat zien dat ze het project een warm hart toedragen. Net als de medewerker van GES die langs kwam.
Al met al kunnen we terugkijken op een mooie kerstviering. De foto’s geven hier een beeld bij.
Heel veel dank aan iedereen die daar een bijdrage aangeleverd heeft.

De dag na kerst zagen we dat er een partytent op werd gezet bij de overburen. Daar bleek een van de drie vrouwen van de overbuurman overleden te zijn. Ze laat kleine kinderen achter, waaronder een baby van ongeveer 4 maanden. Ze was al lang ziek en is in het ziekenhuis overleden. Wat het nog moeilijker maakte was dat een van de andere vrouwen ‘s middags naar ons toekwam en om eten vroeg. Er was blijkbaar geen geld om te koken. De vrouwen konden niet werken omdat ze voor de kinderen en de zieke vrouw moesten zorgen de afgelopen maanden. En er is maar een man en die kon ook niet werken door de zorg voor zijn vrouw. Dat blijven ingewikkelde situaties, ook omdat het vaak om grote families gaat.

Met mijn eigen gezondheid blijft het wat zoeken rondom de schildklier. De medicatie moet nu goed ingesteld worden en dat schijnt wel een paar maanden te kunnen duren. De klachten nemen dan eerst toe heb ik inmiddels begrepen. Dus de dagen voor kerst had ik hier behoorlijk last van. Gelukkig is het vakantie en hoef ik verder niet zo veel. Hopelijk ontstaat er een balans en voel ik me dan weer beter.

Wij kijken met Inclusion Tamale terug op een intensief en mooi jaar. We hebben veel verandering bij de kinderen en hun familie gezien en het is mooi om te zien dat het goed gaat met de kinderen die uitgestroomd zijn naar plekken in het reguliere systeem. Er ontstaat hoop voor de toekomst bij ouders voor hun kinderen. Er worden kansen gezien en ook de omgeving gaat mogelijkheden zien, die eerder niet gezien werden. We hopen ook komend jaar verder te kunnen bouwen aan een positiever beeld van kinderen met een beperking.

Ik wens iedereen een fijne jaarwisseling en een gezegend 2026!

1. Rita:
    28 december 2025
    Alle goeds voor 2026
    Maar zeker voor jouw gezondheid ( schildklier)
  2. Julia:
    29 december 2025
    Je had me natuurlijk eea al verteld over de telefoon, maar heftig om te lezen over het overlijden van de overbuurvrouw en de armoede die dat met zich mee brengt..
    Hoop dat jij je in ieder geval snel beter voelt. Liefs!