Uitstroom kinderen, vervolg 1
De processen van de uitstroom van de kinderen zijn inmiddels in gang. Van de 10 kinderen die mogelijk kunnen uitstromen hebben 9 van de ouders gesproken. 2 vinden het nog lastig en zien de voorstellen die we gedaan hebben nog niet zo zitten. Met hen gaan we verder in gesprek om te kijken of er nog andere mogelijkheden zijn waar ouders wel achter staan. De andere 7 staan open voor de doorstroom van hun kind. Daarvoor kunnen nu dus vervolg stappen genomen worden.
Voor Mariam (24) zien we mogelijkheden om haar een naaitraining te laten doen. Nadat ouders hier meer gestemd hadden, hebben we gevraagd of ze een naaitrainster bij hun in de buurt wisten. Ze hadden deze trainster zelf al geïnformeerd. Dat bleek toen we naar hun huis gingen en was goed om te zien. Na een kort gesprek met ouders hebben we de trainster bezocht. We hebben uitgelegd wat de trainster van Mariam kan verwachten en benadrukt dat geduld belangrijk is. We kregen een lijst met benodigdheden. Het is nu aan ouders om de volgende stap te zetten en het inschrijfformulier te kopen. Over een paar weken zullen we kijken hoe ver ze zijn. Nu ik de woonsituatie heb gezien, vermoed ik dat ouders niet de volledige kosten op zich zullen kunnen nemen. De totale kosten voor een driejarige training zijn ongeveer 300 euro. Dit is vergelijkbaar met 3000 euro in NL en zijn kosten die allemaal voor de start gemaakt worden. We zijn nog opzoek naar een sponsor hiervoor.
Gafaru (8) kan niet praten, maar lijkt alles wel te snappen. Voor hem zagen we een start in B1 (groep 3) als passend. Zijn oom en tante (bij wie hij woont) willen hem graag op dezelfde school als hun eigen kinderen. Tegelijkertijd hebben ze al veel scholen geprobeerd. Hij werd dan wel aangenomen, maar later toch weggestuurd, omdat hij kwijlt. Het is voor hun dus erg spannend of het nu wel gaat lukken. Volgende maand komen de inschrijfformulieren uit voor het nieuwe jaar.
Kassim (12) praat niet en heeft symptomen van autisme. Zijn vader had na ons gesprek al gevraagd of Kassim terecht kan op de school bij zijn broers en zussen. Hier mocht hij komen. Wel was de vraag aan ons om uit te leggen wat Kassim nodig heeft. Dit hebben we afgelopen week gedaan. Kassim mocht gelijk blijven op de school.
Majiid en Daniëlle wonen in de buurt van Kassim, dus zijn we daar daarna naartoe gegaan. Ik realiseerde me dat ze echt ver van de school wonen en wat een opgave het voor ouders is om hun kind iedere dag te halen en te brengen. Het was ruim een half uur reizen voor een enkele reis. Bijzonder dat ouders dat ervoor over hebben om hun kind bij ons in de klas te laten zijn.
Beide ouders willen hun kind naar dezelfde school laten gaan. Helaas was de headmaster er niet en ging we onverrichte zaken weer terug. Volgende week nog een keer proberen.
Het belangrijkste doel van de instroom in het reguliere systeem is dat de kinderen omkeren gaan met hun leeftijdsgenoten en andersom. Dit helpt om zich later ook aan te passen als er een werkplek voor hun is. We leggen dit ook duidelijk uit op scholen, om verkeerde verwachtingen te voorkomen.
De eerste jaren hebben Jeremiah en ik dit steeds samen geregeld. Nu nemen we een van de leraren mee als we op pad gaan om hun hier ook kennis mee te laten maken, zodat ze dit volgend jaar misschien ook zelf kunnen.
Bij ieder bezoek legt Jeremiah uit wie we zijn en wat we doen. Op die manier dragen we ook gelijk onze visie uit dat de integratie van deze kinderen belangrijk is en dat kinderen zonder beperking op die manier met kinderen met een beperking opgroeien, zodat het voor hun normaal wordt.
Het zijn intensieve gesprekken en processen, maar ik vind het mooie processen om mee bezig te zijn. En als het lukt geeft het veel hoop voor de toekomst van deze kinderen.
Groeten uit Kanvilli