Weer thuis
2 september 2025 - Tamale, Ghana
Het is even geleden, maar dat had ik al aangekondigd in mijn laatste blog.
Ik heb een goeie tijd in NL gehad, heel veel mensen gezien en veel kunnen regelen. Dus dat was fijn. Helaas nog geen geschikte huurder voor mijn appartement gevonden, dus mocht je iemand weten dan hoor ik dat graag.
Veel mensen zeiden dat ik even uitkwam rusten in NL. Dat is niet echt gelukt, maar ik heb wel genoten van alle ontmoetingen en uitstapjes met iedereen. Zie ook de foto’s.
Inmiddels ben ik alweer een week terug. De eerste dagen moest ik weer even landen in Ghana en de dagelijkse dingen organiseren, zoals water en boodschappen. Het was ook hier leuk om iedereen weer te zien.
Gisteren hebben we met het team ons voorbereid op komend jaar. Dat wil zeggen dat we zijn begonnen met het schoonmaken van de klas. En we hadden een staff meeting waar o.a. de focus voor het komende jaar besproken is. De focus zal naast het onderzoeken eken van schoolse en praktische vaardigheden ook liggen op dagelijkse dingen. Deze kinderen worden bijvoorbeeld weinig tot niet meegenomen door ouders ergens naartoe. We willen daarom kijken of we ze kunnen betrekken bij de dagelijkse dingen door ze 1 op 1 mee te nemen naar de stad of ze te laten helpen bij het plukken van de mais.
Aan het eind van afgelopen schooljaar heb ik Alex ontmoet. Hij heeft een grote ruimte vlakbij de school waar hij een soort trainings centrum heeft. Dit is nog in ontwikkeling. We gaan kijken of we met onze kinderen daar 1x per week naar toe kunnen om te kijken welke praktische vaardigheden de kinderen oppakken om zo meer mogelijkheden in beeld te krijgen. Vooral voor een groepje jongens van tussen de 7 en 14 hopen we daardoor zicht te krijgen op een passende plek voor hun. Er is van alles beschikbaar daar, van hout en gereedschap tot stenen en een stuk land waar mais op groeit tot naaimachines. Het is op 5 minuten lopen van de school, dus ook goed te doen. Ik ben benieuwd hoe zich dit weer verder ontwikkelt. Het blijft bijzonder om te zien hoe dingen op ons pad komen en zich ontwikkelen.
Vandaag was de eerste dag dat de kinderen weer naar school kwamen. De eerste week gebeurt er op de meeste scholen nog weinig en de lessen starten pas echt volgende week. Deze week zullen er langzaam steeds meer kinderen komen. Vandaag waren er bij ons in de klas 3 kinderen. Daarnaast kwamen er nog 3 ouders met hun kinderen langs met vragen.
Ook Mustakim kwam met zijn vader groeten. Hij is gisteren teruggekomen uit het revalidatiecentrum nadat hij geopereerd is. Hij kan nu met krukken en op aangepaste schoenen lopen en kan thuis verder gaan met de oefeningen. Het blijft indrukwekkend om het verschil te zien met hoe hij twee jaar geleden bij ons binnenkwam en nu.
We hebben voor hem echt het verschil kunnen maken. Het is ook mooi om te zien dat hij zo veel meer zelfvertrouwen heeft gekregen door de operatie en het feit dat hij nu kan leren lopen. Ook bij zijn moeder is daarin een groot verschil te zien. Blijkbaar drukte het stigma en de zorgen op Mustakim enorm op haar en heeft ze nu vertrouwen in zijn toekomst.
Helaas was er voor Majiid minder goed nieuws tijdens het revalidatie proces. Hij moet opnieuw geopereerd worden en dan opnieuw revalideren. Dit brengt ook extra kosten met zich mee waar we geen rekening mee gehouden hadden. We hopen dat hij na de operatie ook goed kan revalideren en herstellen.
Terwijl ik in NL was, is Jeremiah verder gegaan met de verzamelen van de gegevens die nodig zijn voor de registratie bij Social welfare. Ook heeft hij bezoekjes gebracht aan de kinderen die geen vakantie hadden van hun vocational training.
Alles loopt hier in Ghana dus lekker door.
De donaties liepen in NL helaas wat terug dit jaar. Hopelijk openen hier ook weer nieuwe wegen, zodat we ook financiële middelen hebben om een tweede locatie te kunnen openen. Het tft is vooral op zoek naar maandelijkse donateurs, omdat dat meer duurzaamheid en vertrouwen geeft voor de toekomst.
Neem ook eens een kijkje op de nieuwe website: http://inclusion-tamale.info (met veel dank aan Mieke).
Ik wens jullie ook weer een mooi nieuw schooljaar toe!
Groetjes uit Kanvilli

Ook leuk dat ik Benita op de foto’s tegenkom.
Een mooie tijd weer toegewenst!