Koken

15 juni 2024 - Tamale, Ghana

Waar er in NL (en Europa) te veel regen valt, wordt er hier voor regen gebeden. In mei begint het regenseizoen hier. De regen is erg belangrijk voor een goeie oogst waar vervolgens de rest van het jaar van gegeten wordt. Helaas laat de regen behoorlijk op zich wachten dit jaar. Hopelijk komt de regen snel, zodat er een goeie oogst binnen gehaald kan worden aan het eind van het regenseizoen.

Ruim een week geleden heb ik een elektrische kookplaat aangeschaft. En inmiddels heb ik een hogere kast laten maken, waardoor ik nu een eigen “keuken” heb. Ik ben lekker aan het experimenteren om met de ingrediënten van hier iets te koken dat toch een beetje NLs lijkt of een keer een andere smaak geeft dan het eten hier. En ik probeer daar wat meer groente door te doen. Pas had ik een zomerstamppot gemaakt waar ik lekker van genoten heb. Hier houden ze niet zo van het eten dat ik maak. Er moet te veel op gekauwd worden en daar houden ze hier niet van. Ik vind dat niet erg want zo blijft er meer over😃.

Op school zijn de leraren en ik gestart met een training gebarentaal. Vooral om de kinderen die niet kunnen praten mogelijk een alternatief te kunnen bieden om te communiceren. De training is erg leuk om te doen met het team. Er moet veel geoefend worden om het goed onder de knie te krijgen en dat brengt ook veel lol met zich mee.
De kinderen op de compound vinden het ook erg interessant. Dus daar kan ik mooi mee oefenen. Sommige pakken het erg snel op en dat is leuk om te zien.

Helaas is Adinan na 2 weken ontslagen op zijn nieuwe werkplek. Hij viel vrouwelijke klanten lastig. Zelf vertelde hij dat hij het wel lekker vond om aan hun borsten en billen te zitten. Begrijpelijk dat de eigenaar hem ontslagen heeft. Voor het team zorgt dat wel voor een uitdaging. Adinan is nu weer op school terwijl er nagedacht en gezocht wordt naar een andere plek. Dit om Adinan structuur te blijven bieden in de hoop dat hij de positieve veranderingen in gedrag vast kan houden. Hopelijk vinden we snel een passende plek voor hem.

Afgelopen weken deden ze headcounting bij GES. Er zouden spook leraren in het systeem staan en daarom doen ze dit ieder jaar. Het betekent dat alle leraren naar een plaats moeten komen waar ze zich die dag dan moeten melden. Natuurlijk was het op z’n Ghanees georganiseerd en was er een datum gecommuniceerd. Tegen de kinderen was gezegd dat er geen les zou zijn. Uiteindelijk was het pas 3 dagen later en werd er dus een week geen les gegeven. Het deed mij een beetje denken aan het verhaal van Jozef en Maria die voor een volkstelling op weg gingen. Al gingen de leraren niet op een ezel, maar op een scooter😜.

Ik geniet hier van het koelere weer, nog steeds 30+. Maar we komen van 40+, dus dit is heerlijk.

Hopelijk komt hier de regen en bij jullie de zon!

Groetjes uit Ghana!

1. Gersom Veldhuizen:
    16 juni 2024
    Heerlijk verslag weer ! Dank Lianne
    En wat maak je toch een bijzondere dingen mee. Smakelijk gelachen om je ‘ blijft er voor mij meer over ‘ verhaal.
    Wens je/jullie veel regen toe . Alle goeds en liefs uit Berg en Dal