Regen…

8 oktober 2024 - Tamale, Ghana

Normaal eindigt het regenseizoen hier in september. Er valt dan nog een enkele bui, maar de meeste regen valt normaal in juli en augustus. Dit jaar is er in juli en augustus weinig regen gevallen en lijkt het regenseizoen zich naar september en oktober te hebben verplaatst. Het regent hier nu bijna iedere dag. Dat heeft veel invloed op het dagelijks leven hier.

Een van de gevolgen is dat kinderen niet iedere dag naar school komen. Als het ‘s morgens regent, komen de meeste kinderen niet naar school. Het gebeurt nu dus regelmatig dat er maar 3 of 4 kinderen zijn. En er was zelfs een dag dat er maar een kind was.
De school staat in een water locked area. Dat wil zeggen dat het water niet goed wegloopt en de school niet met droge voeten te bereiken is.
Doordat het hele terrein vol water staat, kunnen de kinderen in de pauze niet naar buiten. Nou ja, dat kan natuurlijk wel… De andere kinderen gaan wel naar buiten en het gebeurt veel dat hun hele uniform kletsnat is omdat ze in het water hebben gespeeld of er in gevallen zijn. De leraren bij mij in de klas hebben dat liever niet. Al gaat het toch weleens mis.😅 Op de foto’s is te zien hoeveel water er staat.

Op een van de regendagen hadden de leraren voor zichzelf een puzzelwedstrijd georganiseerd. Er zijn een aantal houten puzzels van 24 stukjes op school. Toen ik op school aankwam, had Jeremia zijn puzzel af. Naporo was nog bezig en werd een beetje geplaagd door de andere leraren. Toen ik Jeremia zijn puzzel zag liggen, zat hij inderdaad in elkaar, maar er was geen plaatje zichtbaar. De stukjes zaten dus niet op de juiste manier in elkaar. Ik heb ze toen uitgelegd dat er een plaatje moet ontstaan, dus dat de lijnen door moeten lopen. Dat had Naporo sneller door dan Jeremia, waardoor hij dus uiteindelijk zijn puzzel eerder goed in elkaar had.
Tijdens de meeting met de leraren hebben we ook aandacht besteed aan het materiaal in de kast. Er was een memoriespel dat ik nog niet gebruikt had zien worden. Dus hebben we tijdens de meeting een spelletje memorie gespeeld, zodat ik dit uit kon leggen en de verschillende niveau’s waarop het gespeeld kan worden. De leraren waren erg enthousiast en vooral Naporo werd heel erg fanatiek. Het is nu ook met de kinderen al een paar keer gebruikt.

Op de compound gaat het goed. Ik geniet van de stroom van de zonnepanelen die ondanks de regen prima opladen.
Zuleiha is vertrokken naar boarding school. Ze zei al vanaf dat ik in Ghana aankwam in juni 2023 dat ze naar boarding school zou gaan en heeft nu eindelijk de stap gezet. Voor haar leuk. Al lijkt het wel een beetje op een gevangenis, want ze mogen het terrein niet af en de slaapzalen zijn op bepaalde tijden op slot. Ook hoor ik verhalen over wormen in het eten. Ondanks dat zegt Zuleiha toch dat het leuk is.🥴 Ik mis haar wel op de compound, omdat ze de enige van de vrouwen is die goed genoeg Engels spreekt om er echt mee te kunnen praten. Nu ga ik regelmatig een praatje maken bij Rahma, die een paar huizen verderop woont. In november komt Zuleiha al weer terug. Haar lessen beginnen dan pas in januari of februari weer, dus dan zal ze weer een tijdje op de compound zijn.
Tussendoor heb ik ook nog even typhoid (klinkt een stuk vriendelijker dan tyfus, vind ik) gehad. Maar daar ben ik gelukkig weer helemaal van hersteld.
Iedere middag komen de kinderen van de compound bij mij hun huiswerk maken. Hun ouders kunnen niet lezen en schrijven en spreken ook onvoldoende Engels om ze te kunnen helpen. Het is een behoorlijke uitdaging omdat de kennis hier heel anders is dan in NL en de kinderen zelf vaak geen idee hebben. Het is bij sommige kinderen al een uitdaging om het huiswerk te ontcijferen dat ze van het bord hebben over geschreven. Daarna moet het dan nog beantwoord worden. Gelukkig is er internet.😉

Het is een lang verhaal geworden. En dan heb ik nog niet eens verteld dat het uiteindelijk gelukt is om Adinan aangemeld te krijgen op Yumba special school. Ze zaten daar duidelijk niet te wachten op nieuwe kinderen, terwijl er veel minder kinderen rondlopen dan 10 jaar geleden. Met het nodige volhouden en het inzetten van de contacten die we hier hebben opgebouwd, werd hij uiteindelijk toch aangenomen. Adinan is inmiddels twee weken daar op school.

Wij gaan hier als het goed is de droogte weer tegemoet, terwijl in NL de regentijd eraan komt. Misschien ook een idee voor NL om thuis te blijven als het regent.

Geniet van de herfst met zijn mooie kleuren!
Wij genieten hier nog even van het extra water!

Groetjes!

1. Ton van Vliet:
    9 oktober 2024
    Goed verhaal om te lezen, fijn dat jullie ondanks de omstandigheden er toch fet beste van kunnen maken. Groet Ton
  2. Marjoleine van reenen:
    9 oktober 2024
    Mooie verhalen van hoop, geloof en liefde.. 💖😘
  3. Conny van der Schouw:
    9 oktober 2024
    Goede berichten, fijn dat je weer bent opgeknapt.
    Gevaarlijk om op pad te gaan met de scooter.... neem aan dat je dat wel laat met die regen.
    Blij met onze wegen! En alle andere zaken die hier zo normaal zijn! Wat leven wij dan in weelde en mogen wij dankbaar zijn!

Groetjes vanuit idd een nat Heteren,
    Maar we hebben hele mooie dagen gehad!
  4. Familie Jurrius:
    16 oktober 2024
    Wat is het groen!!! Wij herkennen het bijna niet :)
    Lekker even van genieten.